Парламент пропонує захистити трудові права працівників передпенсійного віку

Верховна Рада України зареєструвала законопроект «Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку» (№ 5564).

Статтею 42 Кодексу законів про працю України визначено ряд категорій працівників, яким надається переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці. До переліку категорій працівників, яким надається перевага при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації, включено працівників з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві. Проте таке формулювання не дає прямих переваг збереження зайнятості літнім працівникам, оскільки фактор стажу є вторинним порівняно з кваліфікацією і продуктивністю праці. 

Тому зазначеним  законопроектом запропоновано доповнити ч. 2 ст. 42 КЗпП пунктом 10, відповідно до якого до переліку категорій працюючих, яким надається переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, додається категорія працівників, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

0