Оформлення листків непрацездатності — роз’яснює ФСС

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиною підставою для призначення та подальшої виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок заповнення ЛН визначає Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності.

Відповідно до вимог Інструкції паспортна частина листка непрацездатності (прізвище, ім’я, по-батькові, вік) заповнюється за даними документів застрахованої особи (паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного), а місце роботи — зі слів непрацездатного.

Саме під час внесення в листок непрацездатності інформації про місце роботи найчастіше і трапляються помилки. Адже на бланку листка непрацездатності у графі «місце роботи» передбачено зазначати назву підприємства, установи, організації. Але з урахуванням вимог пункту 3.1 Інструкції має бути вказано не лише назву, а і місцезнаходження підприємства, установи, організації.

Термін «місцезнаходження юридичної особи» визначено у Цивільному кодексі України та у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Згідно з роз’ясненнями Міністерства юстиції України, наданими в листі, місцезнаходження юридичної особи відповідно до Закону — це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Таким чином, для запобігання виправлень в листку непрацездатності або його повернення підприємством на дооформлення в лікувальний заклад, застрахована особа повинна знати не тільки правильну повну назву свого підприємства, установи, організації, але і її місцезнаходження (адресу), щоби під час заповнення листка непрацездатності надати медичному працівникові достовірну інформацію.

 

0