Одноразове декларування стосуватиметься всіх громадян

Реалізації Плану дій BEPS має передувати добровільне декларування активів — таку думку висловила Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ході свого виступу в рамках «#BEPSinUA: Форум із міжнародного податкового співробітництва», що відбувся 1 листопада 2018 р.

Вона розповіла, що вже напрацьовано законопроект, що пропонує систему одноразового декларування з внесенням одноразового платежу, розмір якого диференціюватиметься залежно від способу декларування активу, тобто того, чи буде він повернений в Україну.

Цей Закон стосуватиметься всіх громадян України, окрім тих, хто подав електронну декларацію. Суб’єкт не повинен відображати вартість таких активів, тобто проводити їх додаткову оцінку. А якщо особа не братиме участь у кампанії з одноразового декларування, це означатиме, що вона володіє винятково тим майном, інформація про яке міститься в державних реєстрах, і лише тими коштами, щодо яких є дані в податкових органах.

Вона підкреслила, що дані одноразового декларування не можуть бути підставою для подальших перевірок, а є міцним фундаментом для законного володіння активами та формування прозорої податкової історії в майбутньому.

Саме тому проект Закону України «Про одноразове декларування» має бути подано на розгляд Верховної Ради України одночасно з пакетом законодавчих ініціатив, що мають на меті реалізацію Плану дій BEPS.

 

0