Обчислення відпускних для посадовців місцевих рад у зв’язку зі збільшенням окладів — роз’яснює Мінсоцполітики

Схеми посадових окладів для посадових осіб і службовців органів місцевого самоврядування оновлено постановою КМУ від 24.05.2017 р. № 353. Їх було переглянуто в бік збільшення.

Окрім того, скасовано обмеження на встановлення сільським, селищним головам, їх заступникам й іншим керівним працівникам і спеціалістам апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів надбавки за високі досягнення в праці або за виконання особливо важливої роботи.

Як результат, Мінсоцполітики пояснює, що з прийняттям Постанови № 353 відбулася зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів місцевого самоврядування. Тому період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду під час обчислення відпускних.

Адже заробітна плата складається з основної та додаткової заробітної плати (надбавки, премії тощо) й інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Зміна складових заробітної плати або їх питомої ваги призводить до зміни структури заробітної плати.

У разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади й органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади й органів місцевого самоврядування відбулася в період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата в розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Відповідні норми прописані в абз. 7–8 п. 2 Порядку № 100.

 

0