Нова максимальна база та регресивна шкала ЄСВ із 2019 року: законопроект передають у Раду

Уряд на сьогоднішньому засіданні схвалив законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування ЄСВ.

Ним передбачається:

1. Збільшити з 1 січня 2019 р. максимальну величину бази нарахування ЄСВ. Тобто із 15 мінімальних зарплат х 3723 грн = 55 845,50 грн до 25 мінімальних зарплат х 4173 грн = 104 325 грн (крім осіб з інвалідністю, які отримують зарплату до трьох мінімальних).

2. Встановити регресивну шкалу розміру ЄСВ для заробітної плати (доходу), що перевищує максимальну величину.

Якщо база нарахування ЄСВ перевищуватиме максимальну величину, тоді ЄСВ установлюється у відсотках від суми доходу застрахованої особи на місяць, яка перевищує цю величину, а саме:

  • 20 % — із частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 25 розмірів мінімальної зарплати, але не перевищує 70 розмірів мінімальної зарплати;
  • 17 % —  із частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 70 розмірів мінімальної зарплати, але не перевищує 150 розмірів мінімальної зарплати;
  • 15 % — із частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 150 розмірів мінімальної зарплати, але не перевищує 200 розмірів мінімальної зарплати;
  • 10 % — із частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 200 розмірів мінімальної зарплати, але не перевищує 270 розмірів мінімальної зарплати;
  • 5 % — із частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 270 розмірів мінімальної зарплати.

До бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю, яка перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом, застосовується загальний розмір ЄСВ.

3. Не оминули увагою й роботодавців, які використовують працю найманих працівників, зайнятих повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими та важкими умовами праці, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Тут пропонують підвищені ставки ЄСВ на 15 % та 7 %.

4. Пропонується виключити із реєстрації підприємців — боржників за несплату ЄСВ. А для боржників із сплати ЄСВ до погашення боргу встановити тимчасові обмеження у праві: виїзду за межі України; керування транспортними засобами; полювання.

5. Встановлення вимоги сплати ЄСВ керівникам підприємств із розрахунку двох мінімальних заробітних плат.

6. Запровадження на рівні закону принципів диференціації заробітної плати.

7. Створення передумов для призначення пенсій і виплат за соціальним страхуванням в автоматичному режимі, наповнення з цією метою реєстру соціального страхування інформацією про стаж застрахованих осіб до 2000 року.

8. Виявлення осіб, які не беруть участі у загальнообов’язковому соціальному страхуванні або участь яких мінімальна, та їх інформування про ризики, пов’язані із пенсійним забезпеченням (мінімальна пенсія/відсутність пенсії).

9. Впровадження ризикорієнтованого підходу до виявлення порушень при нарахуванні та сплаті ЄСВ та здійснення контролю.

 

0