Лікарні більше не користуватимуться тарифними стіками

Про нововведення повідомив на брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. Методрекомендації підготовлено на виконання Закону України «Про автономізацію», який на початку місяця ухвалив Парламент («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я», № 2309а-д).

Документ призначений для органів місцевого самоврядування, керівників медзакладів, депутатів місцевих рад і відображає переваги автономізації, серед яких такі:

  • керівник підприємства отримує значно більшу, ніж керівник бюджетної установи, свободу в розпорядженні активами, фінансами та формуванні кадрової політики, визначенні внутрішньої організаційної структури закладу;
  • має можливість самостійно встановлювати будь-які форми оплати праці працівників, що допускаються законодавством;
  • фінансування підприємства здійснюється не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє ефективно розпоряджатися коштами.

Окрім того, медзаклади отримують можливість наймати за договорами підряду лікарів фізичних осіб — підприємців, які зареєстровані й одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також право:

  • мати власний рахунок у держбанку;
  • утворювати об’єднання з іншими закладами, які також діють у статусі підприємства, з метою перерозподілу функцій між ними та спільної оптимізації використання матеріальних, людських та фінансових ресурсів.

Методичні рекомендації містять п’ять розділів, де визначені:

  • механізми перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетної установи в підприємство, оптимізації штату й чисельності їх працівників, організації оплати праці;
  • механізм бюджетного забезпечення медзакладів, перетворених у підприємства;
  • додаткові джерела фінансування й особливості їх оподаткування.

У Методичних рекомендаціях пропонується враховувати особисті здібності, кваліфікацію, досвід, результати роботи медпрацівника. Організація оплати праці за цих умов має передбачати:

  • широке використання індивідуальних трудових договорів, за якими працівнику гарантується певний розмір зарплати лише за умов виконання ним обов’язків, передбачених договором;
  • систему обґрунтованої та справедливої, за умовами та результатами праці, персоніфікації тарифних ставок і посадових окладів працівників з орієнтацією не лише на рівень кваліфікації та стаж роботи, а й на ефективність їх праці;
  • залежність посадових окладів лікарів від продуктивності їх праці, а керівників та провідних (головних) фахівців — від ефективності господарської, комерційної діяльності закладу;
  • періодичний перегляд ставок й окладів, визначених працівникам на основі оціночних показників різних характеристик виконаної роботи, з метою стимулювання їх праці.

Процес реорганізації медзакладу з бюджетної установи в комунальне некомерційне підприємство має багато етапів і може тривати від шести місяців до року.

МОЗ України також розробило Примірний статут комунального некомерційного підприємства, який допоможе керівництву закладів охорони здоров’я в процесі реорганізації.

 

0