Квоти для осіб передпенсійного віку при працевлаштуванні на роботу

З 1 січня 2018 р. Законом України «Про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та доповненням у частині другый статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» підприємства зобов’язали працевлаштовувати осіб передпенсійного віку, а в разі відмови — навіть накладати штрафи.

Передусім це стосується 50-річних і старших людей, яким до виходу на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років.

Зокрема, якщо на фірмі 8–20 працівників, то один із них повинен мати за 50 років. А для підприємств із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота 5 % на працевлаштування людей, яким до пенсії менш як 10 років. Наприклад, якщо на підприємстві 100 осіб, то п’ятеро з них мають бути передпенсійного віку. Підприємства, де чисельність працівників менше восьми осіб, не зобов’язані брати на роботу людей передпенсійного віку.

Стаття 53 Закону України «Про зайнятість населення» передбачає, що штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати (станом на 1 січня 2018 р. мінімальна заробітна плата становить 3723 грн) накладається в разі невиконання підприємством протягом року квоти та необґрунтованої відмови людині віком 50 років у працевлаштуванні.

Необґрунтована відмова особі передпенсійного віку у працевлаштуванні буде розцінена як серйозне порушення. Щоб оскаржити в суді відмову про працевлаштування, потрібно вимагати від працедавця письмову відмову з обґрунтуванням причини відмови.

Крім того, в абзаці 5 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що заборонено висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру, зокрема і вікові обмеження, в оголошеннях (рекламі) про роботу та під час проведення добору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя.

0