Компенсація за відпустку працівнику, який 1,5 року перед звiльненням не вiдпрацював жодного дня — Мінсоцполітики

Компенсацiя за невикористану вiдпустку нараховується згiдно з нормами Порядку обчислення середньої заробiтної плати.

За пунктом 2 Порядку середня заробiтна плата для виплати компенсацiї за невикористаннi днi вiдпустки нараховується, виходячи з виплат за останнi 12 календарних мiсяцiв роботи, що передують мiсяцю, в якому провадиться виплата компенсацiї за невикористанi днi вiдпустки.

Абзацом шостим пункту 2 Порядку передбачено, що час, упродовж якого працiвники згiдно з чинним законодавством або з iнших поважних причин не працювали i за ними не зберiгався заробiток або зберiгався частково, вилучається з розрахункового перiоду.

Наприклад, якщо працiвник перебував у вiдпустцi для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку чи пiсля вiдпустки на пiдставi медичного висновку до шестирiчного вiку i вийшов на роботу в лютому 2017 р., а у травнi 2017 р. працiвник звiльнився за домовленiстю сторiн, то розрахунковим перiодом для обчислення середньої заробiтної плати для виплати компенсацiї за невикористанi днi вiдпустки був би перiод з лютого до 30 квiтня 2017 р. включно. Перiод травень 2016 — лютий 2017 р. згiдно з абзацом шостим пункту 2 Порядку потрiбно було вилучити.

Водночас за пунктом 4 Порядку, якщо нарахування проводяться, виходячи iз середньої заробiтної плати, а працiвник не мав заробiтку не з його вини, розрахунки проводяться, виходячи з установлених йому в трудовому договорi тарифної ставки, посадового (мiсячного) окладу.

Якщо впродовж розрахункового перiоду працiвник не мав заробiтку, зокрема, перебував у вiдпустцi для догляду за дитиною на пiдставi медичного висновку до шестирiчного вiку, то вiдповiдно до пункту 4 Порядку середня заробiтна плата розраховується, виходячи з установлених за його посадою в штатному розписi на момент проведення розрахунку тарифної ставки, посадового (мiсячного) окладу.

Вiдповiдно до пункту 7 Порядку середня заробiтна плата для нарахування компенсацiї за невикористанi вiдпустки обчислюється дiленням сумарного заробiтку за останнi перед наданням вiдпустки 12 мiсяцiв на кiлькiсть календарних днiв року за винятком святкових i неробочих днiв, установлених законодавством. Одержаний результат множать на число календарних днiв вiдпустки.

 

0