Кібератаку хочуть прирівняти до терористичного акту

Народні депутати Андрій Тетерук та Іван Вінник пропонують прирівняти кібератаку до терористичного акту.

Також вони пропонують упровадити новий запобіжний захід — тимчасове блокування доступу до інформресурсу з інформацією, забороненою до поширення в Україні.

Метою застосування нового запобіжного заходу є припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчиненню іншого.

Блокуватиме інформресурси СБУ за ухвалою слідчого судді, прийнятою за результатами розгляду клопотання слідчого або прокурора. Застосовувати цей запобіжний захід зможуть лише на строк до двох місяців.

У разі звернення з клопотанням про блокування сайту до суду прокурор направлятиме власнику інформресурсу попередження про протиправність поширення інформації, розміщеної на сайті, та про необхідність його тимчасового блокування. Попередження направлятиметься власнику електронною поштою на адресу, зазначену на сайті для офіційних контактів, українською та англійською мовами.

В разі використання інформації, розміщеної на сайті, для вчинення тяжких й особливо тяжких злочинів, суд може заблокувати сайт назавжди.

Усі рішення про блокування сайтів уноситимуться до Єдиного реєстру виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Відповідний законопроект № 6676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» зареєстровано в Парламенті 10 липня 2017 року.

 

0