Доплачувати до мінімалки за погодинної оплати не треба

За роз’ясненням Мінсоцполітики, якщо працівники, яким встановлено годинні тарифні ставки, виконали місячну норму праці і розмір нарахованої зарплати нижчий за МЗП, дотягувати до 3200 роботодавцю не потрібно. Адже гарантією в оплаті праці в цьому разі є мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

У листі від 20.03.2017 № 766/0/101-17/28 Мінсоцполітики роз’яснило спірні аспекти доплати до мінімальної зарплати для підприємств, де запроваджено погодинну оплату праці. Міністерство нагадує, що мінімальна заробітна плата як державна гарантія в оплаті праці встановлюється в законі про Державний бюджет України як в місячному, так і в погодинному розмірі.

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату встановлено у місячному розмірі 3200 гривень, у погодинному розмірі — 19,34 гривні. Для працівників, які працюють з місячними окладами, підприємство має дотримуватись як мінімальної державної гарантії — мінімальної місячної заробітної плати, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) — мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі.

Тому якщо працівники, яким установлені годинні тарифні ставки, виконали місячну норму праці, а розмір нарахованої їм заробітної плати нижчий за місячну мінімальну заробітну плату, то доплата до розміру мінімальної місячної заробітної плати їм не провадиться, оскільки гарантією в оплаті праці для цих працівників є мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

 

0