Чи можна відмовитися від запропонованої Службою зайнятості роботи? 

У Державній службі зайнятості роз'яснили, чи можна відмовитися від запропонованої ними роботи.

У Державні службі зайнятості повідомляють, що можна, але необхідно знати визначені Законом «Про зайнятість населення» критерії підходящої роботи. Якщо громадянин, зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний відмовиться від двох пропозицій підходящої роботи, в т. ч. за набутою професією за направленням територіального органу, а безробітний, який вперше шукає роботу та не має професії (спеціальності), — відмовиться від двох пропозицій проходження професійного навчання у період з дня реєстрації (перереєстрації) то центр зайнятості припиняє реєстрацію такої особи як безробітної і в такому випадку подальша реєстрація можлива не раніше ніж через сім календарних днів із дня прийняття такого рішення.

Підходящою є робота що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу відповідної ради. Зарплата має бути не нижче розміру зарплати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня зарплати, що склався в регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітний. Під час пропонування підходящої роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреба ринку праці.

Для осіб, які не мають професії (спеціальності) та вперше шукають роботу, підходящою вважається така, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці, а для осіб, які бажають відновити трудову діяльність після перерви тривалістю, що перевищує шість місяців, підходящою вважається робота за професією останнього місця роботи або робота з проходженням попередньої перепідготовки за новою професією (спеціальністю) за направленням територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Для громадян, які не працювали за попередньо здобутими професіями (спеціальностями) понад 12 місяців, підходящою вважається робота, яку вони виконували за останнім місцем роботи, а робота за здобутими раніше професіями (спеціальностями) може вважатися підходящою за умови попереднього підвищення кваліфікації з урахуванням потреби ринку праці.

Для безробітних, які не мають професії, або таких, які працювали на роботах, що не потребують спеціальної підготовки, та перебувають на обліку в територіальному органі більш як шість місяців, підходящою роботою також вважається участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, тривалість яких перевищує місяць.

Для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більш як 12 місяців) перерви (крім громадян, яким до досягнення загальновстановленого пенсійного віку залишилося два та менше років), підходящою роботою також вважається участь у громадських роботах, а також інших роботах тимчасового характеру, що відповідають їхній освіті, професії (спеціальності), професійному досвіду, зокрема за спорідненими професіями, та тривають понад місяць.

Підходяща робота для інвалідів (у т. ч. шляхом розумного пристосування наявного або створення нового робочого місця) підбирається відповідно до їхніх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці.

 

0