Чи можна надати «чорнобильську» відпустку працівнику, який працює за сумісництвом?

Відповідно до п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 р. № 796-XII особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовані компенсації та пільги щодо використання чергової відпустки в зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік. Проте зазначена відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Тобто на неї не поширюються норми Закону про відпустки, які передбачені для щорічних відпусток.

Окрім цього, зауважимо, що «чорнобильська» відпустка оплачується центрами з нарахування і виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад за місцем реєстрації громадян (пп. 9 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936).

Тобто ця відпустка може бути оплачена працівнику з коштів державного бюджету лише один раз протягом відповідного календарного року.

Враховуючи зазначене, «чорнобильська» відпустка за сумісництвом не надається.


0