Чи має бути у штатному розписі посада, на якій працюють за сумісництвом

Чи потрібно вводити до штатного розпису посаду, на якій особа працюватиме за сумісництвом три години на день?


Особа, окрім трудового договору на основному місці роботи, має право укладати й трудові договори про роботу за сумісництвом (як письмові, так і усні). Укладення трудового договору обов’язково передбачає наявність у штатному розписі посади (професії), яку обійматиме майбутній працівник.

Нагадаємо, що штатним розписом вважається внутрішній документ підприємства, в якому міститься інформація про назви структурних підрозділів, посад (професій), кількість штатних одиниць, розміри посадових окладів, тарифних ставок, годинних тарифних ставок, розміри доплат і надбавок (за потреби) та фонд заробітної плати на місяць.

Кількість штатних одиниць може не відповідати кількості працівників. Це пов’язано з тим, що деякі посади (професії) можуть бути вакантними, оскільки підприємство планує прийняти на них працівників. Окрім цього, на одній посаді можуть працювати дві або навіть три особи, якщо вони працевлаштовані на неповний робочий час (неповний робочий день або тиждень). Останнє і стосується сумісників. Зазвичай за сумісництвом працюють неповний робочий час, оскільки такий працівник має основне місце роботи, на якому він передусім і виконує покладені на нього обов’язки. А сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві.

Тож посада, незалежно від того, обіймає її працівник за основним місцем роботи чи за сумісництвом, повинна бути передбачена у штатному розписі підприємства.


0