Атестація робочого місця в разі прийняття на роботу особи з інвалідністю — Держпраці

Спеціалісти Держпраці пояснили, чи потрібно проводити атестацію робочого місця в разі працевлаштування особи з інвалідністю.

Законодавство не передбачає спеціальної атестації робочого місця, організованого для працівника, якому встановлена інвалідність. Загальним для підприємств, які використовують працю осіб з інвалідністю, є обов’язок створювати для них умови праці. Слід урахувати рекомендації медико-соціальної експертної комісії та індивідуальні програми реабілітації. Окрім того, потрібно вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Робочі місця для осіб з інвалідністю можуть бути звичайними та спеціальними.

Звичайне робоче місце особи з інвалідністю — це місце або виробнича дільниця постійного чи тимчасового перебування особи у процесі трудової діяльності на підприємствах. А спеціальне робоче місце це окреме робоче місце або дільниця виробничої площі, яка потребує додаткових заходів з організації праці особи з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю. Ці можливості реалізують шляхом пристосування основного та додаткового устаткування, технічного обладнання.

Атестацію робочих місць за умовами праці проводять  на загальних підставах згідно з Порядком № 442. Варто пам’ятати, що проводить її атестаційна комісія, чий склад і повноваження визначає керівник підприємства у своєму наказі. Комісію створюють із працівників підприємства. Атестацію проводять у строки, встановлені в колективному договорі, але не рідше разу на п’ять років.


 

0