Атестація робочих місць чи лабораторно-інструментальне дослідження умов праці — Держпраці

ГУ Держпраці в Івано-Франківській області надало роз'яснення з приводу відмінностей між проведенням лабораторних досліджень з визначення умов праці та атестацією робочих місць за умовами праці.

Лабораторно-інструментальні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу щорічно проводиться на підставі статті 13 Закону України «Про охорону праці», наказу МОЗ України «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», наказу Мінсоцполітики України № 207 від 14.02.2018 р. «Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями». Такі дослідження проводяться лабораторіями, акредитованими на право проведення лабораторно-інструментальних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.

Атестація робочих місць за умовами праці, гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться на підставі статті 13 Закону України «Про охорону праці», постанови КМУ «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці. Атестація проводиться раз на п’ять років, позачергово в разі істотних змін технологічного процесу, капітального ремонту, на вперше створених робочих місцях. Проводиться лабораторіями, атестованими лабораторіями, згідно з Порядком атестації лабораторій на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, затвердженого наказом Мінсоцполітики України та МОЗ України № 784/1012 від 29.05.2018 р.

Дослідження та атестація мають проводитися в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форми власності, в т. ч. ФОП.

0