Анонсовано розгляд Парламентом у другому читанні проекту Трудового кодексу

16 березня на зустрічі з експертами Міжнародної організації праці (МОП) Державний секретар Віктор Іванкевич розповів про позитивні зрушення в процесі прийняття нового Трудового кодексу України, яким нарешті будуть затверджені якісно нові стандарти трудових відносин на заміну застарілим від 1971 року.

«Вчора, 15 березня, на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ми провели консультації з організаціями роботодавців та профспілок і переконали їх підтримати направлення до другого читання проекту Трудового кодексу України. За результатами розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти проект у другому читанні та в цілому як Закон», – повідомив Віктор Іванкевич.

Також сторони обговорили питання, що стосуються співпраці у рамках спільного проекту Мінсоцполітики та МОП «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу», який покликаний забезпечити підтримку Уряду в реформуванні системи інспекції праці.

«Насамперед хочу подякувати фахівцям МОП за ту допомогу, яку ми отримуємо сьогодні, і яка має практичне втілення у вигляді проекту, метою якого є забезпечення дотримання трудового законодавства», – заявив урядовець.

Основною метою зазначеного Проекту є зміцнення інституціональної спроможності ключового органу виконавчої влади, на якого покладені завдання забезпечення додержання трудового законодавства; посилення ролі соціальних партнерів – задля забезпечення застосування конвенцій МОП про інспекцію праці у промисловості й торгівлі та про інспекцію праці в сільському господарстві, що були ратифіковані Україною.

Проект ставить за мету допомогти в усуненні інституціональних і правових прогалин у національних механізмах забезпечення додержання трудового законодавства, зокрема у контексті діяльності Державної служби України з питань праці (Держпраці). Для цього передбачається створення засад для ефективної роботи Держпраці з розроблення і проведення заходів із забезпечення ефективного застосування трудових прав, у тому числі у галузі безпеки та гігієни праці, неформальної економіки і основоположних прав у сфері праці. Заходи допоможуть забезпечити функціонування Держпраці відповідно до положень міжнародних трудових норм.

За інформацією Мінсоцполітики України

0