Який графік роботи можна встановити для працівниці, в якої є діти до трьох років

Згідно з Положенням про порядок та умови застосування змінного (гнучкого) графіку роботи для жінок, що мають дітей змінний (гнучкий) графік роботи є спеціальною формою регламентації трудового розпорядку на підприємстві, в установі, організації, яка передбачає особисту участь жінок, які мають дітей, у визначенні строків своєї роботи відповідно до її повсякденних соціально-побутовим та інших особистих потреб і з урахуванням інтересів виробництва.

Змінний (гнучкий) графік роботи встановлюється за погодженням між адміністрацією та працівницями під час прийняття їх на роботу, а також адміністрацією та працівницями, якщо у зв’язку з необхідністю догляду за дітьми вони не можуть працювати за звичайним графіком.

Вказаний графік вводиться наказом адміністрації за погодженням із профспілковим комітетом. Мають ураховуватися особливості виробництва, технологічного процесу, організації та умов праці, а також думка трудового колективу того структурного підрозділу, де будуть виконуватися роботи за таким графіком.

Змінний (гнучкий) графік роботи може бути встановлений як без обмеження строку, так і на будь-який зручний для працівниці строк: до досягнення дитиною певного віку, на період навчального року тощо.

Змінний (гнучкий) графік роботи має забезпечувати працівницям встановлену законодавством тривалість щоденного та щотижневого відпочинку.

Залежно від виробничих і місцевих умов змінний (гнучкий) графік роботи може застосовуватися в різних варіантах із різними режимами робочого часу та часу відпочинку. Однак обов’язковою умовою для таких графіків має бути дотримання річного балансу робочого часу.

Змінний (гнучкий) графік роботи, як правило, має складатися з трьох частин:

  • «фіксований час» — час, коли працівниці зобов’язані перебувати на своєму робочому місці;
  • «змінний час» — час, у межах якого працівниці мають право розпочинати та закінчувати роботу на свій розсуд;
  • «перерви для відпочинку та харчування» — не менше 30 хвилин і не більше двох годин у період «змінного часу», які працівниці повинні використати для відпочинку та харчування. Ця перерва до робочого часу не включається.

Крім зазначеного, за угодою з адміністрацією підприємства працівниці може бути встановлений режим неповного робочого часу.

Ця інформація розміщена на сайті Управління Держпраці у Черкаській області.

0